2009. október 10., szombat

Bálintom,a rák baba

Rák(VI.21-VII.22)

A tipikus Rák-babát roppant érzékeny lelkület és hullámzó kedélyállapot jellemzi. Az egyik percben talán még keservesen bömböl, a másikban már szívből kacag. Olykor akár egyetlen rossz szó is elegendő ahhoz, hogy megbántódjék, ám egy kis kedvesség, biztatás hatására szinte kenyérre lehet kenni. Sérelmeit mindazonáltal nehezen feledi, sokáig rágódhat rajtuk. Érzékenysége folytán roppant óvatos, ez a tulajdonság az ő kis "páncélja".

Általában már csecsemőkorában kiderül róla, hogy igencsak szereti a hasát. Nagyobbacska korában is szívesen hódol az evés örömeinek, ám mivel gyomra kényesebb az átlagosnál, továbbá hízásra is hajlamos lehet, ajánlatos, hogy erősen figyeljünk egészséges táplálására. Az édesanyjával való szoros kapcsolatnak, a vele való testi kontaktusnak, és így a szopás lehetőségének különösen nagy jelentőséget tulajdoníthat. A család többi tagjához ugyancsak erősen ragaszkodik, az átlagosnál is jobban igényli gondoskodásukat, simogatásukat. Nem kedveli, ha ismeretlenek vigyáznak rá, ezért ha felügyelete átmenetileg csak ilyen módon oldható meg, feltétlenül tanácsos szoktatási időt biztosítani számára.

Ha a kedvében szeretnénk járni, hagyjuk kicsit tovább pancsolni fürdéskor, mint egyébként, és nagyobbacska korában vigyük úszni, illetve vízpartra. Mivel azonban bőre legalább olyan érzékeny, mint a lelke, fokozottan óvjuk a tűző naptól! Gazdag fantáziáját alaposan megmozgatják a mesék, a családi történetek. Szívesen álmodozik. Korán kimutathatja "anyáskodó" hajlamait, odaadóan pátyolgatja babáit, késbb örömmel játszik papás-mamást. Nemritkán a Rák jegyében született kisfiúk is nagyobb hajlandóságot mutatnak az efféle játékok, mint a fiús szórakozások iránt.
A kis Rák ugyanis nem kedveli az erőszakot, a durvaságot, így lehetőség szerint kerüli a nyílt konfliktusokat. Jellemző lehet rá, hogy csendben figyel, és csak akkor cselekszik, amikor felismeri, hogy eljött az ő ideje.

Vendégek előtt ne próbáljuk szerepeltetni, mert ez csak növelheti szégyenlősségét. Ne tartsuk bizonytalanságban, hiszen hajlamos az aggodalmaskodásra, és ha olykor bosszantóan szeszélyesnek bizonyul is, sose illessük durva kritikával! Természetesen "üvegbura alatt" sem szükséges tartani. Sőt, érdemes sok dicsérettel támogatni önállósodását, mivel ha folyton a mama szoknyája mellett ül, később nehezebben válhat belőle kiegyensúlyozott, saját életét kézben tartani képes ember.

Tekintettel arra, hogy nagy valószínűséggel nem hiányzik belőle némi háziasság, hagyjuk, hogy korának megfelelő módon részt vehessen az otthoni munkák elvégzésében. Ez okozhat ugyan némi nehézséget, ám ha készséges ajánlatait mindig elutasítjuk, később esetleg nem tudjuk rábírni arra, hogy segítsen. Annál is inkább így van ez, mert nemcsak házias, de rendkívül kényelemszerető is. Mesterfokon képes űzni a lustálkodás művészetét. A rendrakásra különösen érdemes erőltetés nélkül, mégis határozottan rászoktatni, tudniillik játékaitól, emléktárgyaitól nemigen hajlandó megválni, lévén gyűjtögető alkat.

Az iskolában eleinte félénknek tűnhet, ám előbb-utóbb szinte biztosan megkedvelteti magát, annak ellenére, hogy olykor a kelleténél sértődékenyebb. Uzsonnáját nemegyszer megosztja azokkal, akiket bizalmába fogadott, és ragyogó memóriája révén a tanulásban is segítségére siethet barátainak. Különösen fogékony lehet a történelem és az irodalom iránt. Tanulási eredményeit nagyban befolyásolhatja tanára személyisége. Ha kölcsönösen jó viszonyt sikerül vele kialakítani, érzelmileg is motivációt kap arra, hogy jól teljesítsen, és ez az ő esetében sarkalatos kérdés!

A Rák-szülött felnőttként általában olyan pályát igyekszik választani, amelyen kiélheti gondoskodási hajlamát, mély empátiáját, illetve ahol a múlt értékeit tanulmányozhatja, gyűjtögetheti. Jellegzetes Rák-foglalkozások: óvónő, történelemtanár, védőnő, szülész-nőgyógyász, régiségkereskedő, múzeumi dolgozó. A szakácsművészet, a vendéglátóipar sem áll távol tőle, hiszen ily módon mások táplálásáról gondoskodhat. Ám akármelyik hivatást választja is végül, a család mindig az első helyen szerepel életében. Eltökélten törekszik saját család alapítására, ettől legfeljebb a szülői házhoz fűződő, túlságosan meghatározó viszonya tántoríthatja el. Ez azonban nemkívánatos. A tipikus Rák ugyanis saját gyermekeiben, szíve túláradó melegét rájuk árasztva teljesedik ki igazán. Aki pedig már megtapasztalta, tudhatja: ahogyan ő tud törődni szeretteivel, úgy talán senki más!

A kismama.hu-ról van

4 megjegyzés:

Judit /juci68/ írta...

Én Klariszám is tipikus "Rák" :)

Anka írta...

Hú ez mind nagyon igaz!Én már csak tudom,hogy hisz rák vagyok!:)Sokszor nehéz is velem...:):)

Márti írta...

én egyelőre nem érzékelem ezeket az épphogy Rák kisgyermekemen, de már a pocakomban tudtam hogy Rák lesz:)

hermi67 írta...

Én is rák vagyok:-).Na meg Péter Mór is:-). És imádja a babakocsit tologatni:-).

 
Copyright (c) 2010 Uuu, a fiúk. Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And RegistryBooster Review.